PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Новини от света

Един от шефовете на ЦРУ по времето на Буш призна в ефир, че причините за започването на войната с Ирак са лъжа

Дванадесет години след като Джордж Буш започна войната с Ирак, под претекст самозащита, около 75% от американците са убедени, че тази война е една голяма грешка. Този процент се очаква да набъбва още повече, тъй като излизат все повече неопровержими доказателства, че Америка е въвлечена в тази война, основавайки се предимно на лъжи. Миналият вторник един от бившите шефове на ЦРУ, Майкъл Морел, призна в телевизионно интервю за предаването “Hardball” по MSNBC, че администрацията на Джордж Буш е изопачавала разузнавателните доклади и е подвела обществеността по ключови въпроси с цел да оправдае войната с Ирак.

Майкъл Морел е бил много високопоставен служител в ЦРУ преди войната в Ирак. Той е бил заместник изпълнителен директор на агенцията и е отговарял доклади с разузнавателната информация, които ежедневно са били предоставяни на президента Буш. Един от тези доклади от октомври 2002г. е показателен пример за това как НЕ трябва да се изготвя разузнавателен доклад. Националната разузнавателна агенция озаглавява този доклад „Ирак разработва програми за оръжия за масово унищожение“. Дълго време той беше използван от поддръжниците на Буш, като оправдание за последвалата агресия срещу Ирак. Твърденията в този доклад са меко казано спорни и служат повече като димна завеса, за оправдаване на войната. Буш младши е бил твърдо решен да отмъсти на Садам Хюсеин и това ясно проличава от изявлението му един месец преди да излезе въпросния доклад: „В края на краищата, това е човекът, който се опита да убие баща ми“.

В предаването Hardball водещия Крис Матюс зададе въпрос на Майкъл Морел, относно прословутото изявление на Дик Чейни, дни преди започването на войната през 2003г. - „Ние знаем, че той (Садам Хюсеин) се опитва да се сдобие с ядрено оръжие. Всъщност ние вярваме, че в момента той произведа ядрени оръжия“

Представяме ви последвалия разговор на живо по MSNBC между Крис Матюс и Майкъл Морел:

Матюс: Истина ли е това?
Морел: Ние казахме...
Матюс: Можете ли да отговорите на въпроса? Истина ли е това?
Морел: Не, това не е вярно.
Матюс: Е, тогава защо ги оставихте да им се размине?
Морел: Виж, Крис, моята работа....
Матюс: Вие сте били човекът, който е подготвял разузнавателните доклади за президента. Вие е трябвало да му кажете какво се случва. Чейни ясно заяви, че Садам Хюсеин има атомна бомба и това послужи като претекст за войната. Никой тогава не вдигна ръка и не каза: Не, това не е истина, не сме му казвали подобно нещо.
Морел: Крис, Крис, Крис каква е моята работа? Моята работа...
Матюс: Да казвате истината.
Морел: Не, моята работа като докладчик, като докладчик.
Матюс: Добре, продължи.
Морел: Като докладчик моята работа е предоставям най-добрата разузнавателна информация събрана от ЦСУ и най-добрите анализи на президента на САЩ, по начин по който той да ги разбере добре. Моята работа не е да слушам какво говорят политиците по телевизията.

След това дискусията продължава:

Матюс: Значи те използват информацията, която им подавате, интерпретират я по свой собствен начин с цел предизвикване на война и казват, че вие сте им подали тази информация. Използват вашето доверие, за да оправдаят войната с лъжи, както току що призна.
Морел: Вижте, аз просто ви казвам....
Матюс: Вие току що го признахте.
Морел: Просто ви казах, какво сме им казали.
Матюс: Те интерпретираха информацията, която сте им предоставили.
Морел: В някои аспекти. В някои аспекти.
Матюс: Това е нещо голямо! Съгласен ли сте? Те твърдяха, че Ирак има атомна бомба, докато вие сте знаели, че нямат.
Морел: Това е нещо голямо. Това е нещо голямо.
По нататък в интервюто Морел призна за още една лъжа на президентската администрация: „Това, което казаха за връзката между Ирак и Ал Кайда не съвпадаше с нашите разузнавателни данни.“ Мисля, че по този начин те се опитваха да оправдаят войната.“

Всъщност изявлението на Чейни си противоречи с разузнавателните доклади, които казват, че липсват убедителни доказателства, че Багдад прави усилия да възобнови програмата си за ядрени оръжия. Същото бе заключението и на Международната агенция за атомна енергия. До момента няма абсолютно никакви доказателства, че Ирак се е опитвал да съживи ядрената си програма.

Всичко това кореспондира с коментара на бившия генерален секретар на ООН, Кофи Анан, относно американската инвазия в Ирак: „Нееднократно съм заявявал, че инвазията в Ирак не съответстваше с Хартата на ООН. От наша гледна точка тя бе абсолютно незаконна.“

Основният въпрос в момент е: Дали Джордж Буш, Дик Чейни и президентската администрация умишлено са подвели обществеността с фалшиви доказателства, противоречащи на разузнавателната информация, с цел оправдаване на незаконното нахлуване в Ирак? Тази война доведе до смъртта на над 1 милион цивилни! Защо отговорните за тази трагедия не са обвинени във военни престъпления?

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...