PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Новини от света

Вирусът Wanna Cry и в медицинското оборудване в Америка

Вирусът Wanna Cry, който зарази 48 компютъра в болничната мрежа във Великобритания през миналия месец, започна да превзема и медицинското оборудване на американски клиники.

По информация на Forbes, заразена е рентгенова апаратура на една от най-известните германски фармацевтични компании. Информацията е потвърдена от представители на фирмата, които споделят още, че сигнали за заразата са получили от двама свои клиенти. Имената на заразените болници се пазят в тайна.

Припомняме, че само за седмица безпрецедентната глобална кибератака зарази над 250 000 компютъра в 150 страни и причини щети на световната икономика за над 1 милиард долара. До този момент пострадалите са платили общо над 50 000 долара за "откупи".

През май Wanna Cry зарази медицинската апаратура и спря работата на по-голямата част от клиниките във Великобритания

Най-мащабна атака на вируса Wanna Cry стана на 12 май, когато той бе масово разпространен в Острова и засегна медицинската апаратура на много болнични заведения. Всички клиники са били принудени да преустановят работата си, да отменят планираните операции и да пренасочат към други болници пациентите, приети в спешното отделение.

Вирусът представлява злонамерен софтуер, който прониква в компютри, използващи операционната система Microsoft Windows, криптира важни потребителски документи, имейл кореспонденции и други файлове и след това иска откуп за тяхното декриптиране. За сега, устройства с други операционни системи като Android, iOS, MacOS или Linux не са засегнати.

Сред пострадалите от вируса са фабриките на Renault в Европа, телеком оператори в Русия, Испания и Бразилия, американската компания FеdЕх, верига бензиностанции в Китай, полицейско управление в японски град, редица университети и др.

Kaк да се защитим?

В Windows са били предупредени за наличието на вируса 2 месеца преди неговото масово разпространение. От фирмата препоръчват на всички компании, работещи с тази операционна система, да актуализират постоянно компютрите си с най-новите обновления, както и да не отварят съмнителни имейл съобщения.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...