Назад до Самоконтрол и мотивация

12 будистки мъдрости, които ще преобразят живота ви

Будизмът е религия, съдържаща в себе си истинско съкровище от мъдрост, приложимо в ежедневието на всички хора, независимо от техния произход, предпочитания и убеждения.

Както Тик Нят Хан казва: „Будизмът е съставен от всички не-будистки елементи“. Будизмът е една съвкупност от методи и начини за достигане до основните истини на земния живот. Той води хората по пътя към истинския мир и щастие.

Представяме ви 12 будистки мъдрости, които имат силата да променят живота ви към по-добро, независимо дали сте будист, търсите универсалната мъдрост или просто търсите начини да подобрите живота си.

  1. Бъдете състрадателни – състраданието е едно от най-почитаните качества в Будизма. Добротата и стремежа да разберете хората около вас, може да промени живота ви по ред причини. Първо самосъстраданието е много важно за намирането на вътрешен мир и спокойствие. Научете се да прощавате на себе си, тъй като сте човек и е нормално да грешите. По този начин ще можете да излекувате много дълбоки душевни и психични рани и да преодолеете трудни предизвикателства. След това много хора често се измъчват, тъй като не разберат защо другите хора вършат определени неща. Състраданието е разбиране на добротата във всички хора и след това откриване да добротата в някой отделен човек. Изразяването на съпричастност свързва цялото ви сърце с други хора и това е един чудесен източник на радост и щастие. 
  2. Свържете се с другите хора и поддържайте тези връзки – в Будизма една общност от практикуващи се нарича „Сангха“. Тя включва монаси, монахини и обикновени вярващи, които се упражняват заедно в мир, търсейки по-голямо духовно пробуждане, не само за себе си, а за всички хора. „Сангха“ е принцип от който света може да има огромна полза. Обикновено хората се събират на групи с цел създаване на парично богатство или власт. Рядко хората се събират с цел постигане на мир, щастие и откриване на по-дълбока мъдрост.
    Принципът на „Сангха“ може да се отрази в живота ви по много различни начини. Това е възприемане на живота, през призмата на индивидуалното „изразяване“ на общността. Независимо дали се свързвате с 1 човек или 100 човека, трябва да се стремите да подхранвате тези взаимоотношения по подходящ начин.  
  3. Събудете се – бъдете напълно будни и осъзнати за всеки един момент от живота си. Търсете истинските знания и бъдете по-внимателни. Стремете се да сте напълно будни за всеки един момент от ежедневието си. Преодолявайте най-големите лични предизвикателства и търсете мира и радостта. Трябва да осъзнаете, че един от най-ценните уроци на живота е това да сте напълно осъзнати и будни в настоящия момент.  
  4. Живейте един дълбок и смислен живот – осъзнайте скъпоценния характер на живота и започнете да търсите пътя към истинското щастие и мир. Това ще ви помогне постепенно да се запознаете с истинската природа на света. Ще осъзнаете как всичко на Земята и във Вселената е свързано помежду си и когато един живот умира, той го прави само за да се прероди отново. Това ще ви помогне да се насладите на всеки един момент от живота и да запазите спокойствие дори в най-баналните ежедневни дейности. Ще можете да трансформирате негативните си преживявания в нещо подхранващо, носещо изцеление. 
  5. Промяната във вас води до промяна във света – будистите разбират, че не можете да помогнете на другите, преди да сте помогнали на себе си. Това разбира се не означава, че трябва да натрупате власт и богатства, за да помагате на другите или да ги игнорирате. Всички ние сме свързани помежду си и когато помогнем на себе си създаваме един експоненциален положителен ефект върху останалата част от света. Не съществува разделение между вас и останалите. Правейки най-доброто за себе си вие всъщност правите най-доброто и за останалите. 
  6. Приемете смъртта – смъртта често е тема табу най-вече в западните общества. Ние правим всичко възможно не само да избягваме тази тема, но и да се правим, че тя не съществува. В действителност това по никакъв начин не ни помага да живеем по-добър живот. Дълбокото разбиране за смъртта и взаимната свързаност на всичко, което ни заобикаля, ще ви помогне да намерите вътрешен мир. Ако през целия си живот се държите сякаш никога няма да умрете, няма да намерите истинския мир в себе си. Истинския благодат на живота никога няма да се реализира напълно, докато не се изправите лице в лице със смъртта. Когато открито говорите за нея и я разбирате дълбоко ще откриете мир и щастие, за което не сте подозирали. 
  7. Храната ви е много специална – Будистките медиативни практики, особено концентрацията и съзерцанието, помагат да осъзнаете благородния характер на храната пред вас. Промяната на отношението ви към храната ще промени настоящето и бъдещето ви. Съзерцавайки се върху храната пред нас, можем да осъзнаем огромната система от взаимосвързаности, която е нашия живот. Това помага да задълбочите отношението си към храната и да изградите едно дълбоко чувство на благодарност, преди всяко хранене. 
  8. Разберете естеството на даряването – да даряваш не се изразява в това ба правиш подаръци на Коледа или когато някой има рожден ден. Става въпрос за онези „подаръци“, които правим всеки ден и обикновено не възприемаме като такива. Будистите имат много по-дълбоко разбиране за същността на даряването. За тях живота е една постоянна игра на даване и получаване. Това ще ви помогне да осъзнаете невероятните подаръци, които можем да предложим на другите във всеки един момент, като любов, състрадание и присъствие. 
  9. Отървете се от егото – най-лесния начин да подобрите духовните практики е като направите контакт с висшия Аз. Основната пречка пред този контакт е егото. То не ви дава възможност да намерите истинския мир и щастие, тъй като ви убеждава, че вие сте една самостоятелна единица, а не част от общото. Процесът на разпадане на егото може да отнеме доста време, тъй като то е дълбоко вкоренено в нас. Това обаче е от ключово значение, ако искате да живеете щастливо и в мир със себе си. 
  10. Премахнете от живота си 3-те отрови – животът е изпълнен с пороци, които се опитват да ни прилъжат към вредните начини на живот. Нещо напълно противоположно на вътрешния мир, щастието и себереализацията. Най-силните от тези пороци, известни още като отрови са: лакомията, омразата и илюзията. Взети заедно тези 3 порока са отговорни за по-голяма част от болката и страданието по света. Съвсем нормално е по някое време от живота си да сте засегнати от някои от тези пороци, затова не бива да се самонаказвате, ако в даден момент се поддадете на тях. Вместо това просто приемете, че това е нещо, което преживявате и започнете да работите за неговото премахване. Това може да отнеме известно време, но е един от основните аспекти по пътя към реализирането на истинския мир и щастие. 
  11. Водете правилен живот – всички ние трябва да се стремим да направим живота си по-осъзнат. Това има много по-дълбок смисъл от очевидните негативни неща, като например да продаваме оръжие, наркотици или да извършваме други престъпления. Има два основни аспекта: да правите неща, които не потискат собствените ви способности за постигане на вътрешен мир и да правите неща, които не потискат способностите на другите да постигнат вътрешен мир. Това може да ви помогне да осъзнаете вредното влияние на вашата работа и да вземете решение, което да доведе до положителна промяна. Само вие може да определите какви промени е нужно да направите. 
  12. Не се привързвайте – това е малко трудно за обяснение, но ще се опитаме да го кажем възможно най-разбираемо. За да изразите непривързаността в будистки смисъл не означава да изоставите приятелите и семейството и да живеете сами през останалата част от живота си. Просто живейте така, че да не се привързвате към нещата, които желаете. В общи линии това означава да живеете един напълно нормален живот, да създадете семейство, да гоните успешна кариера и т..н., но без да се привързвате към нито едно от тези неща. Трябва да приемете непостоянния характер на всичко, което ви заобикаля и да живеете по начин, който показва, че сте наясно с този факт. Разбира се това не означава, че трябва да спете да усещате емоции. Напротив емоциите са добре дошли и очаквани, осъзнавайки момента в който настъпват. Това просто е естествения ход на нещата. След като тези емоции отшумят няма да имате психически блокажи, които да ви носят болка и страдание. Вместо това ще се осъществи един естествен лечебен процес, който ще излекува раните и ще ви позволи да продължите живота си в мир и радост. Стремете се да живеете свободно и напълно наясно с чудесата на живота и се носете сред тях, докато не се прилепите към някое от тези чудеса. Ако направите това ще осъзнаете най-голямата радост, която живота може да ви предостави. 

 

Рейтинг:
4.4/5 на базата на 13 оценки

Отзиви

Вуте
Глупак е онзи, който твърди, че будизмът е религия! Будизмът е учение, което като се практикува носи видими и за околните резултати. Религията се основава на безпочвената вяра в нещо си, например Исус. При нея веществени резултати няма. Резултатите са само във въображението на вярващите.
Елена
"Не се привързвайте " + "... чудесата на живота и се носете сред тях, докато не се прилепите към някое от тези чудеса." = ???
Nicht schlecht
Kogato tezi madrosti se osaznaiat postepenno ot choveka i stanat negova forma na givot,togava toi chte ispita chtastieto da giveech osaznato.Mnogo etrudno ,no postepenno chte namerich ravnovesieto v sebesi,kakto tova pravi prirodata v svoeto razvitie ,a nie sme chas ot neia.Dano poveche xora tarsiat tazi xarmonia osaznato.
Анонимен
Така е и са самата истина! Друг е въпросът как се възприемат, анализират и изпитват... Мисля, че за да има резултат процесите трябва да са плавни и леки, изключвам каквото и да е насилие и крайности... Въпреки произхода, за мен те са просто общовалидни и общочовешки!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...