PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

Билки и пчелни продукти – древните лечнителски отвари използвани от Индианските племена

Векове наред индианските племена изпозлват силата на природата за лечние на различни симтоми. Техните познания се предават от поколение на поколение, а това ги прави запазени и до днес. Изполването на природни продукти, като лечение се доближава до Аюрведа. Цялостният подход за използване на растенията, пчелните продукти и техните уникални свойства би могъл да бъде полезен на всеки от нас.

Люцерна – Облекчава храносмилателните процеси и подпомага кръвосъсирването. Съвременни проучвания са доказали, че спомага за лекуването и на артрит, подобрява здравето на пикучния мехур и здравината на костите. Подсилва имунната система.

Алое - Когато бъдат пристиснати плътните листа на растението дават гъст сок, който може да се прилага при изгаряния, рани и ухапвания от насекоми.

Пчелен прашец – при смесване с храна, подсилва имунитета, доставя жизненост и енергия. Подпомага храносмилателните процеси. Ако сте алергични към пчелини ужилвание, то вероятно ще сте предразположени и към алергия към пчелния пращец.

Пчелен восък – Индианците го прилагат като мехлем за изгаряния и ухапвания от насекоми, включително и ужилвания от пчели и оси. Прилага се само външно.

Черна боровинка – Прави се отвара, за която могат да се изпозлват листата, корена и плодовете на растението. Стимулира обмяната на веществата, подобрява храносмилателните процеси. Подходяща е за прием при диария.Използва се за гаргара при възплаено гърло, възпаление на венците и афти.

Елда – Семена на растението могат да се добавят в супи, бульони или в овесена каша. Деиства за понижаване на кръвното налягане, спомага за кръвосъсирването и облекчаване на диария.

Лайка – От цветовете на билката се приготвя ароматен чай, който спомага за намаляване симптомите на гадене и чревни проблеми.

Ехинацея – Това растение е изпозлвано в почти всички леебни смеси на индиалнските племена. Подсилва имунната система и помага за борбата с инфекции. Отличен анрисептик, който се прилага при настинки, кашлица и грип.

Евкалипт – Маслото получено от корените и листата на билката се използват за общо лечение на висока температура, настинка и кашлица. И днес това е една от най-често изпозлваните съставки в билковите сиропи за кашлица.

Копър - Когато се дъвче или приготви като чай, растението оказва храносмилателно облекчение, намалява кашлицата. Компрес от копър спомага за намаляване отока на очите и главоболие.

Корен джинджифил – настърган на ситно, коренът има много приложения. Индианците го добавяли в мехлеми, от които приготвяли компреси за подпомагане на кръвообращението, облекчване на кашлица, настинка и неразположение, както и при болки в ставите. Приеман в малки количества подпомага храносмилателните процеси и действа противовъзпалително.

Женшен – Уппотребата на тази билка датира от векове. Корените се изпозлват като хранителна добавка. Приемът на чай от джинджифил действа успокояващо, помага при стрес и умора, подсилва имунната система, подобрява здравето на черния дроб и белите дробове.

Орлови нокти – Зърната, стъблата и цвета се изпозлват при лечение на ужилвания и инфекции по кожата. Като чай се прилага за лечение на простудни заболявания. Има противовъзпалителни свойства.

Хмел – Като чай се изпозлва за лечение на проблеми с храносмилането, често се смесва с други билки и растения, като алое за успокоение на болки в мускулите. Индиалнците го изпозлват и при зъбобол и болки в гърлото.

Червена детелина – Приготвеният чай от детелината подобрява кръвообращението и подобрява обмяната на веществата в организма.

Розмарин – Отлично спомагателно средство при лечение на болки в мускулите, прочистване и подсилване на организма.

Валериана – Извлека или чая от билката има изразен успокояващ ефект, облекчава главоболие и болките в мускулите и ставите.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...