PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Новини от света

Хормонът иризин дава надежда за болните от рак на гърдата - твърди научно проучване от Университета в Ню Мексико

Изследователи от Университета в Ню Мексико проучват новооткрит хормон, който се освобождава от мускулите след упражнения. Иризин е кръстен на гръцката богиня Ирис. Смята се, че той може да ви предпази от рак на гърдата и да помогне ефекта на химиотерапията при лечението му.

Изследванията показват, че жени, които тренират редовно, имат 30-40% по-нисък риск от развиване на такъв тип рак, както и по-високи шансове за оцеляване. Иризинът се увеличава с тренировките и стимулира метаболизма в определени тъкани, примерно мазнините.

Роджър Вауън, един от изследователите твърди:  Иризин е потенциална терапия за метаболизма на цялото тяло, което само подчертава важността от редовните тренировки за всяка възраст и пол!
Смята се, че иризинът подпомага нормалните клетки и пречи на раковите да се развият. По време на тренировка се освобождават много хормони и малки молекули в кръвния поток, които отиват към различни органи. Спортът има силен ефект върху всички части на тялото ви. В лабораторните тестове, иризинът селективно е унищожил увредените клетки и не е повлиял негативно на здравите. Комбинирайки го с химиотерапия, той значително е повлиял на въздействието и върху раковите клетки, което дава надежда за по-прецизно и толерантно лечение през иначе доста сериозните дози лекарства, които болните приемат.
Кристина Трухило, професор по биохимия, твърди: Химиотерапията може да има тежки странични ефекти. За нас е важно да намалим дозите от лекарства, за да дадем шанс за по-леко възстановяване.
Интересен факт е, че хормонът иризин остава в кръвта ви поне 12 часа след спорт. Трениращите с тежести имат двойно по-голямо количество от практикуващите аеробни упражнения с леки или никакви тежести.
Засега проучванията са в начален етап и е трудно да се даде някакъв срок за окончателните резултати. Каквито и да са те, важното е да се движите, да карате мускулите ви да работят. Това е една от най-универсалните истини - повечето видове рак са причинени от начина ви на живот, а не от гените ви. Спортът е един от най-добрите способи да го промените.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...