PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Новини от света

Русия налага строги ограничения в интернет свободата, вероятно и други страни ще последват!

В публикации из руския интернет се появиха първи сведения за мащабна кампания по събиране на данни за интернет потребителите, свързана с приети от Парламента на Русия по-рано закони за регулиране на евентуални терористични организации или дейност. Оказва се, че ФСБ /Федералната служба по безопастност/ е доста любопитна и ще има пълното право да изисква от вашия интернет доставчик пълна база данни за посетени страници, адреси на електронни пощи, обема на приемана/предавана информация, кръг от партньори в социалната мрежа, нови добавени или изтрити приятели във Фейсбук, платени услуги, извършени и получени плащания. Тази и друга информация те ще са длъжни да предадат в срок от 10 дни от официалното поискване по надлежния ред.


По силата на закона, всички интернет сайтове и социални мрежи, както и доставчиците, ще бъдат длъжни да пазят пълна база данни за случващото се, както и да я предоставят срещу изискване на съответните органи. Причината може да бъде съвсем проста - подозрения или съмнение за тероризъм или дори и за подкрепа на такъв, през вашия личен профил в някоя от над 3000-те популярни социални мрежи.
Промените в закона трябва да влязат след 1 август, 2014 година. Законът ще касае и блог-платформите, които до момента бяха една относително независима територия на свободното слово. Блогерите са силно притеснени заради ограниченията, които ще им бъдат наложени.


Въпросите са много и то не само от руски интернет радетели на свободното слово. След печално известните разкрития на Едуард Сноудън, Русия също обяви своите мерки против тероризма, които са свързани и със силно ограничаване на определени граждански права. Това вероятно ще окуражи и останалите държави, включително и България, да предприемат аналогични законови промени, които да улеснят преследването на определени лица в интернет, както и ще гарантират лесното предаване на данни за поведението им в социалните мрежи. Вероятно това е глобална тенденция, която няма да пропусне и нашата страна. Ако  вече не е тук...

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...