PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

Чакра диета - Поддръжка на чакрите чрез хранене

В Аюрведа всичко е баланс. Важна част от цялостната система за баланс е поддържането на чакрите в добро здраве и хармония. Това може да се постигне чрез няколко начина, но най – добрите са медитация и правилно хранене. Вижте няколко предложения за храни, които ще се превърнат в ценно „гориво“ за вашите чакри.

 


Първа чакра, Муладхара
Намира се в основата на гръбнака. Свързана е с оцеляването.

Тази чакра Ви поддържа заземени, тоест прави връзката между вас и Земята. Отличен начин за поддържането на тази чакра е консумацията на кореноплодни зеленчуци като цвекло, картофи, моркови, лук, чесън, ряпа и други. Червеното е цветът свързан с Коренната чакра, така че червените храни също са особено полезни – домати, нар, червен пипер и други.

Втора чакра, Свадхиштхана
Свързва се с емоцията,творчеството и създаването . Намира се в долната част на корема, половите органи, утробата.

Това означава по-голяма сексуалност и възпроизводство. Оранжевото е цветът, който се свързва с тази чакра. Именно храните с оранжев цвят са тези, които поддържат баланса на Свадхиштхана. Плодове като манго, мандарини и портокали са отличен избор. Подходящи са и плодове, които съдържат голяно количество семки, като маракуя, киви и ягоди. Канелата, сусама и ванилията също помагат за стимулирането на втора чакра.

Трета чакра, Манипура
Намира се малко над нивото на пъпа, под гръдната кост. Известна е и като чакрата на ''слънчевия сплит''. Свързва се с волята и самочувствието.

Пълнозърнестите храни за отличен избор за поддържането й. Консумирайте повече ориз, ръж, царевица, елда, просо, булгур, ръж, ечемик, киноа и други. Пълнозърнестите храни съдържат здравословни хранителни вещества, включително и протеини, фибри, витамини, антиоксиданти, минерали и микроелементи. Препоръчва се и консумация на жълти храни и подправки като жълта леща, куркума, джинджифил, лимони и други.

Четвърта чакра, Анахата
Намира се в сърденчта област. Известна като "сърдечната чакра". Свързва се с любовта и страданието.

За да бъде сърдечната чакра здрава се препоръчват зелени храни, като спанак, броколи, лапад, салата, зелен лук, зелен чесън, ябълки, чушки, зелени подправки и прочее.

Пета чакра, Вишудха 
Намира се в областта на врата. Свързана е с комуникацията и творчеството.

Гърлото се нуждае от много течности, за да се прочиства. Отличен избор е пиенето на повече чай и вода, а добавянето на малко лимон зарежда с енергия. Плодовите сокове също са добър избор, особено когато са пресни и направени от свежи ябълки, праскови или кайсий. Сливите, които носят синия цвят като този на пета чакра също са много полезни. Полезни са още морската сол и лимоновата трева.

Шеста чакра, Аджна 
Свързва се с третото око, възприятието и знанията. Намира се в центъра на челото.

Цветът на тази чакра е индигото и затова се препоръчват храни в същия или близки до този цвят, за да се подсили яснотата и интуицията. За здравето на шеста чакра консумирайте повече боровинки, грозде, гроздов сок, патладжан, сини сливи. Лавандулата и семената от мак също спомагат за по-добрата връзка със Вселената и подсилването на интуицията.

Седма чакра, Сахасрара 

Наричана е още ''коронна чакра''. Свързва се с разбирането и информацията. Намира се на върха на главата, позволява улавянето на космическата енергия.

Цветът на седма чакра е светло виолетов. За коронната чакра е добре да се ядат леки храни като супи, бульони, сокове, които лесно се превръщат в полезна енергия за тялото.

Рейтинг:
4.6/5 на базата на 9 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...