PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

Стрити на прах гъби подобряват здравето на сърцето

Консумирането на стрити на прах гъби Шийтаке може да предпази сърдечните артерии от вредното влияние на небалансирана диета с високо съдържание на мазнини. Това заключение може да се направи от резултатите на експериментално биологично изследване, проведено през 2017 г.

Гъбите са известни с това, че повишават имунитета на организма, понижават тревожността и напрежението, както и със своите противоракови свойства. Векове наред гъбите за използвани за лечебни цели, а напоследък все повече хора ги добавят към своите доити за здравословно хранене. Гъбите са с ниско съдържание на натрий и са богати на фибри, биоактивни съединения, селен, калий и витамин D. Всички тези съставки подобряват работата на сърцето, тъй като имат противовъзпалително и антиатерогенно действие. Няколко вида гъби са изследвани за ефекта им върху серумните липидни профили, но почти няма изследвания за ефектите на ядливите гъби върху атерогенезата.

Учени от университета „Тафтса“ в щата Масачузетс са изследвали лабораторни мишки, чието диета е била допълнена с гъби стрити на прах. Проучванията показали, че мишките, чиято диета е обогатена с гъби на прах са с по-ниски нива на телесни мазнини, в сравнение с останалите животни.

През последните години интереса на хората към гъбите нараства постоянно, най-вече заради техните потенциални ползи за здравето. Търсенето на гъби като Рейши, Чага и Шийтаке никога не е било по-високо. Това не е учудващо като се имат в предвид многобройните ползи за здравето, които носят тези изумителни азиатски гъби.

Подробности за проведеното изследване

Съставката L-ergothioneine е изолирана за първи път като естествено съединение от ергота ръж (Claviceps purpurea) през 1909 г. Налична е в малки количества в някои видове гъби, сортове черен и червен боб, както и в някои зърнени култури.

Лабораторните мишки били разделени на няколко групи: Контролна група с ниско съдържание на мазнини (4% мазнини); Контролна група с високо съдържание на мазнини (8% мазнини); Контролна група на диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с прах от гъби Портобело; Контролна група на диета с високо съдържание на мазнини, допълнена с прах от гъби Шийтаке.

След 16 седмици резултатите показали, че животните, чиято диета била допълнена с гъби на прах били с по-малко телесно тегло, в сравнение с останалите две групи. Мишките, които били хранени с прах от гъбите Шийтаки били и с по-ниски нива на телесни мазнини, от тези хранени с прах от гъби Портобело.

Допълнителните анализи показали, че само мишките хранени с прах от шийтаке имат значително по-малко аортни лезии, в сравнение с останалите групи мишки.

Тези резултати подкрепят тезата, че биоактивните съединения в гъбата Шийтаке и най-вече силния антиоксирант – Ерготионеин потискат възпалителното заболяване на артериите – атеросклероза, което се индуцира от хранителната мазнина.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...