Стивън Хокинг: На човечеството му остават 100 години

Стивън Хокинг: На човечеството му остават 100 години

Бягство от Земята

През последния век човечеството постигна невероятен технологичен растеж и бяха въведени голям брой иновации. Научихме се да летим (поне с помощта на самолети), построихме огромни машини, намерихме лек за много болести, разработихме компютрите, интернет и интелигентните устройства. В същото време обаче сме отговорни и за много смърт и разруха – множеството войни, две от които бяха световни. Промените в климата също са в резултат от дейността на човечеството. Известният физик Стивън Хокинг смята, че разполагаме с около 100 години преди да се самоунищожим и спешно трябва да търсим нова планета, която да заселим.

Това не е първият път, в който Хокинг предсказва съдбата на Земята. През последните години той многократно предупреждава за това как Изкуственият интелект ще сложи край на човечеството и, че опитите за контакт с извънземни същества също няма да доведат до нищо добро. През ноември миналата година Хокинг каза, че имаме 1000 години да напуснем Земята. Сега той е намалил драстично прогнозата си на 100 години, което означава, че през последните 6 месеца се е случило нещо много значимо.

Всички детайли относно новата крайно песимистична прогноза на Хокинг ще бъдат представени в документалния филм на BBC “Expedition New Earth”, който ще бъде излъчен на 15-ти юни. Според Стивън Хокинг човечеството трябва да се превърне в многопланетарен вид през следващия век, за да оцелее.

Дните ни са преброени

Според Хокинд дните на човечеството на Земята вече са преброени поради промените в климата, евентуален сблъсък с астероид, епидемиите и пренаселеността. Какъв е единствения начин да оцелеем? Трябва да променим планетите, и то бързо. Много неща могат да се случат в следващите 100 години. Ние сме доказали, че сме в състояние да открием и развием много неща в рамките на един век. Можем ли обаче наистина да се преселим на други планети в рамките на този кратък период.

Изпълнителния директор на Tesla и Space X – Елън Мъск смята, че това е възможно. Дори вече се разработват планове, как точно това да се случи. Марс е най-близката до нас планета и логично плановете са първо тя да бъде колонизирана. Елън Мъск има много амбициозни планове да направи първа експедиция на хора до Марс до 2025 г., а до 2033 г. вече да има изградена колония там. Според повечето експерти обаче достигането до Червената планета и създаването на стабилно местообитание там може да отнеме поне още няколко десетилетия. За щастие освен Space X вече има и други, които работят върху идеята за заселване на Марс. NASA има официална програма за мисия на хора до Марс. Китай също организира собствена експедиция до Червената планета.

Препоръчани продукти

loading...

Подобни статии

Лечебната сила на сълзите

Лечебната сила на сълзите

Сълзите са естествения клапан на тялото за освобождаване на стрес, тъга, гняв, тревожност и неудовле...