PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Необяснимо и загадъчно

В пустинята Наска бяха открити нови мистериозни линии

Пустинята Наска е най-сухото място на планетата, като средното годишно количество на валежите е едва 10 литра на квадратен метър. Точно на това сухо и безлюдно място се намират едни от най-забележителните човешки творения - геоглифите. Наскоро в пустинята бяха открити нови, неизследвани досега геоглифи. Откритието е направено от пилота изследовател Едуардо Гомес миналия Юли. Той прелетял над долината Памла де Юмана малко след голяма пясъчна буря, която най-вероятно е разкрила невижданите до момента рисунки.

Най-големият геоглиф е дълъг около 60 метра и има формата на змия, а останалите изобразяват птица, лама и странни зигзагообразни линии. По първоначални данни новооткритите геоглифи са от периода между цивилизациите Паракас и Наска.

Направените от хора линии в пустинята Наска все още са една от най-големите загадки на нашето съвремие. За пръв път са били открити през 1935г. от летци, които прелитали над платото и видели ясно техните очертания. Рисунките са толкова мащабни, че няма как да бъдат забелязани от земята, което обвива още повече в мистерия създателите им. Загадъчните линии покриват 450 квадратни километра от перуанската пустиня и изобразяват животни, растения, геометрични фигури и други неопределени фигури. Учените са установили, че тези линии са били издълбани най-малко преди 2000 години. Освен в Наска геоглифи с много по-малки размери се срещат още в Египет, Малта, САЩ, Чили и Боливия. Съвременната наука все още не може да намери отговор на въпроса кой и защо е направил тези грандиозни рисунки простиращи се на километри.

Според някои от теориите линиите в Наска са самолетни писти за извънземни посетители. Други твърдят, че това е небесен календар, създаден от древната цивилизация Наска и са били използвани за извършване на ритуали. Съществува и още една по-малко известна теория, според която геоглифите в Наска са създадени от оцелелите наследници на Лемурийците, който след потъването на континента им в Тихия океан се заселили по бреговете на Южна и Северна Америка. Според тази теория някога тази пустиня е била плодородна земя. Климата обаче се променил и засушаванията започнали да стават все по-тежки. В опит да омилостивят боговете лемурийците започнали да изграждат тези странни рисунки. 

Все още обаче никой не може да каже със сигурност каква е истината за тези геоглифи. За да разширите кръгозора си относно тези чудеса създадени от човека ви предлагаме да изгледате долното видео.

Видеото е на английски и няма субтитри!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...