PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

9 причини да се смеем всеки ден

Нищо в този луд свят не може да ни накара да забравим всички проблеми и да се чувстваме щастливи, както смехът. Има обаче и още нещо, смехът кара вашето тяло, ум и сърце да се отпуснат и да работят по-добре. Представяме ви 9 причини да се смеете колкото можете повече всеки един ден:

1. Смехът подпомага по-бързото излекуване

Смехотерапията е сравнително ново понятие в медицината, въведено от американския лекар Хънтър Кембъл по известен като Пач Адамс. Той основава института „Гезундхайд“ през 1972 г. и заедно с доброволци от цял свят започват да лекуват болни деца и сираци, разсмивайки ги, облечени като клоуни. В последствие д-р Кембъл отваря 3 болници в които използва смеха като лекарство и постига невероятни резултати с пациентите, много от които са страдали от тежки заболявания. Щом смехът може да подобри значително състоянието на тежко болни хора, представете си какви невероятни ползи може да има за вас.

2. Смехът ни кара да изглеждаме по-млади

Замисляли ли сте се за това, че засменият Буда винаги изглежда толкова жизнен, лъчезарен и младолик? Тайната е точно в смеха. Когато се заливаме от смях ние засилваме притока на кръв към лицето. Освен това, когато се усмихваме ние използваме 15 отделни мускула по лицето. Смехът е нещо като фитнес за тези лицеви мускули. Очите светват и стават много по-приветливи. Няма нищо по-привлекателно и подмладяващо от смеха, независимо от възрастта ви.

3. Смехът повишава имунитета на организма

Всеки път, когато се смеете, вашите Т-клетки се стимулират. Т-клетките са т.н. клетки „бойци“ на вашата имунна система. Те са отговорни за ликвидирането на настинките и грипа. Според изследване публикувано в списанието „Alternative Therapies in Health and Medicine“ смехът намалява стреса и увеличава естествените нива на левкоцитите (белите кръвни телца), които атакуват раковите клетки.

4. Смехът понижава секретирането на хормоните, причиняващи стрес

Изследванията ясно показват, че смехът понижава секрецията на кортизол, адреналин, допак и соматотропин, четирите основни хормона причиняващи повече стрес. Тези биохимични промени водят до повишаване на общото благосъстояние на целия организъм и минимизиране на стресовите фактори.

5. Смехът предпазва сърцето

Учени от медицинския университет Мериленд в САЩ са установили, че хората страдащи от сърдечни заболявания, проявали 40% по-ниска вероятност да се засмеят в определени ситуации, от хора на същата възраст, които нямат проблеми със сърцето.

6. Смехът регулира нивата на кръвната захар

Японския изследовател Кейко Хаяши пръв открил, че смехът ограничава нарастването на нивата на кръвната захар, около 2 часа след хранене, при хората с диабет. Кейко завел хората участващи в експеримента на лекция, след вечеря и нивата им на кръвна захар нараснали средно до 6.8 mmol/L. На следващата вечер същите хора, след вечеря, отишли на комедийно шоу и нивата на кръвната захар били средно 4.3 mmol/L.

7. Смехът ни прави по-умни

Смехът стимулира едновременно лявото и дясното полукълбо на мозъка като по този начин подобрява креативността и кара мозъка да работи по-добре. Смехът отваря умът и сърцето към нови идеи и преживявания. Той подобрява и нашата способност да решаваме проблеми като по този начин подобрява значително ефективността ни в ежедневните банални проблеми. В един експеримент хора изкарали 25% по-добър резултат на тест, тъй като преди това гледали комедия, от хората, които направили леки физически упражнения преди теста.

8. Смехът ни кара да гледаме по-ведро и на не чак толкова смешните неща

Всеки човек изпитва моменти на възходи и падения. Оказва се, че ако се смеем по-често по време на тежки за нас времена, ние ще преминем много по-лесно през препятствията, предложени ни от съдбата. Смехът засилва увереността в собствените възможности, за справяне в трудните ситуации. Намирането на смешното, дори в най-тежките ситуации, носи по-добро е ефикасно справяне с трудностите.

9. Смехът обединява хората

Смехът ни кара да забравим за старите вражди, да простим грешките на другите и да гледаме по-ведро на нещата. Напрегнатите ситуации между зрели хора се разрешават много по-лесно, когато се смеем. Смехът ни сплотява и обединява, тъй като помага дори на най-киселите хора да се приобщят към групата и да се насладят на радостните смешни моменти.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...