Назад до Самоконтрол и мотивация

Притча за успеха да видищ същността на нещата и за майстора на свредла

В един университет, в часовете по маркетинг, професорът в дълга въвеждаща лекция се опитал да обясни на студентите си какво е това маркетинг и приложението му в бизнеса.Обяснявал им за особеното виждане, което всеки професионалист трябва да има.

На следващата лекция...въпреки труда му, нито един студент не давал вид, че е разбрал дългите просторни обяснения. Затова той ги извел навън и ги завел в края на улицата, където един стар майстор произвеждал свредла - всякакви размери и за всякакви цели.
И така, погледали малко работата му, пред работилницата му имало постоянна опашка от хора, които купували стоката му. Професорът задал само един въпрос:

- Какво точно произвежда старият майстор?
Студентите вкупом отговорили:

- Качествени свредла, които хората купуват охотно и това е много добър бизнес.
Професорът се засмял:

- Колеги, бъркате. Единственото нещо, което майсторът предлага, а хората така охотно купуват са дупките, които свредлата правят.
Студентите най-накрая разбрали обясненията на своя професор.

Усмихнахте ли се? Знаете ли колко често хората бъркат нещата и виждат тяхната форма, но не и тяхното предназначение. У всеки у нас трябва да има и очи, отворени за същността на всичко около нас, която понякога е така далече от материалния облик. Умеете ли да се вглеждате отвъд и да виждате?
Ако не сте сигурни, то лекцията на този професор е била за вас.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Анонимен
тази притча е твърде просташко обяснение за разминаването между форма и съдържание на явленията .. да формата е сетивното възприятие на явленията , а съдържанието е духовната част на тая форма .. дупки и свредла , не е наи- удачното обяснение
Виж още отзиви
Коментирай
loading...