PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

5 природни стъпки за постигане на оптимално психическо здраве

Тревожност, депресия, умора, стрес ..., всичко това е част от ежедневието на хората в днешния напрегнат и забързан свят.
Един на всеки 5 души използва лекарства, за да се пребори с изброените неприятни симптоми.

 

Ето някои естествени и ефикасни стъпки, които подпомагат оптималното психично здраве.

Обичайте себе си

Колко пъти ще чували, че изглеждате прекрасно, а вашият спонтанен отговор е бил: „Ами, сериозно ли ?!'' Проучвания показват, че всеки четвърти човек не приема смисъла на комплимента.
Да обичаш себе си, означава да се приемеш такъв какъвто си и избягване на всякаква самокритика и уважение към собствената личност. Разширете хоризонта си. Отдайте се на любими занимания, дори те да са самостоятелни, без да изпитвате вина, че не споделяте това време с близки и приятели. Човек винаги има нужда от внимание към себе си и неговите потребности.

Преоткрийте своите приоритети

Демотивацията и животът без цел могат да повлияят негативно върху здравето на вашата психика. Научни изследвания показват, че хората имащи цел и приоритети страдат много по-рядко от психоза и депресия. Чуйте вашите вътрешни желания и се опитайте да им дадете простор и вместо да ги задържате в себе си – работете върху тяхното постигане.
С други думи: Когато се отървете от страховете и дискомфорта, които ви ограничават, вие ще бъдете в състояние да се свържете с вашата цел и да я постигнете.

Погрижете се за своето тяло

Има една стара мъдрост на Айенгар, която гласи: ''Твоето тяло е храм. Пази го истинско и чисто за душата, която го обитава''

Поставете началото:

Спортувайте редовно. Дори времето ви да е заето, ходете бързо по 15 минути на ден и ще постигнете добри резултати.

Откажете се от тютюнопушенето и стойте далеч от цигарения дим.

Консумирайте здравословна храна и се опитайте да изградите здравословен хранителен режим. Пийте много вода, ако ви е трудно добавете няколко резанчета лимон или свежа краставица във водата, за да промените малко нейният вкус.

Спокоен сън. Забравете за всички ежедневни задачи щом влезете в спалнята. Не си ''играйте'' с електронни устройства. Четете книга или слушайте тиха и спокойна музика.

Положителни аспекти в живота

Обградете се с позитивни и добронамерени хора, от които да усещате спокойствие и подкрепа. Запишете в курсове по танци, изкуства или други подходящи за вас. Вероятно там ще откриете още съмишленици и приятели. Съсредоточете се върху своите задачи и се поучете от опита на другите.

Прошка

Много хора не знаят, че именно прошката е една от най-големите сили в душата на човек. Тя е една от силите на доброто. Когато се научите да живеете в мир със себе си и с околните и да забравите за чувствата на гняв и отмъщение, вие ще подкрепите мощно своето психическо здраве.

Рейтинг:
4.7/5 на базата на 9 оценки

Отзиви

изстина е !
Марийка Григорова
Правете ,само добро и ще получавате и Вие същото!!Аз гледам по себе си.
Анонимен
Taka e zaregdaite se pologitelno izbjagvaite zlobni pogledi i licemeri rano ili kasno vsichko se vrashta
Виж още отзиви
Коментирай
loading...