Назад до Самоконтрол и мотивация

5 начина да се предпазите, ако сте емпат

Хората са програмирани неврологично да усещат това, което чувстват другите. Например, ако видите паяк да пълзи по нечия ръка може да ви побият тръпки. Ако чуете някой да плаче, най-вероятно ще ви стане тъжно. Това е естествена и нормална човешка реакция, известна като съпричастност. Някои хора обаче са много по-съпричастни от останалите. Те изживяват чуждите емоции, желания и настроения, все едно са техни лични. От една страна това означава, че тези хора могат да помогнат на всеки и имат по-дълбоко разбиране за човечност. От друга страна обаче, силно съпричастните хора се натоварват прекалено много от чуждите проблеми. Представяме ви 5 начина, които ще помогнат на емпатите да ограничите негативното влияние на другите хора.

Медитирайте всеки ден

Медитирането най-малко веднъж дневно е чудесен начин да възстановите връзката със себе си. Емпатите страдат много от факта, че задържат чуждите емоции. Те всъщност изпитват емоциите, които имат хората около тях. Затова много лесно стават тъжни, когато около тях има нещастни хора. Това ги засяга много, защото изживяват чуждите проблеми като свои лични. Успокояването на ума посредством медитация помага много на емпатите да осъзнаят къде е границата между собствено и чуждо преживяване.

Не трябва да се притеснявате да казвате „Не“

Емпатите обичат да помагат на другите, тъй като усещат състраданието им като свое лично. Затова емпатите винаги са готови да се притекат на помощ на човек в беда. Те обаче много бързо се уморяват и се чувстват изцедени, когато трябва да помагат на много хора. Ако и вие сте емпат най-вероятно сте готови винаги да се притечете на помощ, но трябва да осъзнаете, че ако сте прекалено уморени и психически изчерпани, няма как да помогнете на никого. Затова в такива моменти кажете „Не“, починете си, и ако силите ви се възвърнат, опитайте се да помогнете на човека до вас.

Създайте си енергиен щит

Тази полезна техника за визуализация включва сърдечната чакра. Трябва да привличате положителна енергия от сърдечната чакра и да визуализирате как тази енергия обгръща тялото ви.

Работете с чакрите си

Чакрите са енергийните центрове в тялото. Човешкото тяло има седем основни енергийни центъра, извести като седемте чакри. Всяка една чакра представлява различен аспект на нашето тяло. Техниките за визуализация и дишане, използвани в йога помагат много да преодолеете проблемите си и да възвърнете жизнената си енергия.

Взимайте си почивка

Едно от ключовите неща, които трябва да осъзнаете е кога чуждите емоции ви идват прекалено много. Само вие знаете как се чувствате, затова от вас зависи да си починете, когато умората ви идва в повече. Излезте навън на разходка, останете насаме в стаята или си вземете дълга вана. Правете това, което ви кара да презаредите батериите си.

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Много е вярно,благодаря за полезната информация,и пускайте още подобна информация
Виж още отзиви
Коментирай
loading...