PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до История, митове и легенди

Най-изумителните книжарници и библиотеки по света. Мечтата на всеки потопен в магията на книгите

Хората, които обичат да четат книги знаят за изумителните книжарници съществуващи по света. За много от тях желанието да посетят такава книжарница е като ритуал – да посетиш катедрала. Всъщност оказва се, че доста често тези книжарници се намират точно в такива средновековни катедрали, дворцови театри или други обществени помещения.

Следващите 6 места ще предизвикат възхищение, почуда и удивление, вижте ги:

Selexyz Dominacanen – Маастрихт, Нидерландия

Под ярките средновековни фрески и множество арки се намират архитектурни книги и ръкописи съхранени още от 13 век. Първоначално сградата е била църква, но след многобройни промени и реконструкции е превърната в книжарница с уютно кафе, а вечер да се наслади на изпълненията на хора.

Book Barn Bolduin – Уест Честър, Пенсилвания

Прекрасната пет етажна сграда някога е била стара и почти разрушена селска ферма. През 1945 г. е закупена от семейство Болдуин и превърната в книжарница с непринуден чар. И така домашният уют и обстановка привличат множество читатели. Тук могат да се намерят редки антикварни книги, а общият брой произведения отдавна надвишава триста хиляди.

Bart's Book – Охайо, Калифорния

Можете да четете хубава книга и без да се намирате в затворено помещение, а навън сред красивата привода и директно под слънчевите лъчи с чаша топла напитка. Началото е поставено с няколко излишни книги на собственика, поставени за обмен в малко кътче на кафенето.

The Jimbocho Neighborhood – Токио, Япония

В квартала е пълно с книжарници, чийто място недостига и често книгите са изнесени на рафтове извън тях. След пожар обхванал целия квартал през 1913 година, тяхното пълно възтановяване отнело много време. Тук можете да намерите различни творби на автори от цяла Япония, както и чужда литература – предимно на английски език.

El Ateneo Grand Splendid – Буейнос Айрес, Аржентина

С прекрасните си позлатени орнаменти, контрастиращи с червен цвят няма начин да не възкликнем пред този книжен храм. Архитектурата на сградата е съхранена в оригинал до най-малките и изящни детайли. Освен, че има множество интересна и добре подбрана литература, тук се провеждат и концерти, вечер се чуват приглушените мелодии на пианист. За заслушаните читатели това е като намигване към театралното минало на сградата. На партера има изнесени прекрасни музикални колекции, за да могат посетителите да се запознаят с популярни концерт майстори и музикални произведения.

Triniti Library - Дъблин, Ирландия

Изложените книги не се продават, така че това е по-скоро библиотека. Сградата е дом на някои от най-старите книги в страната, а техните древни странници са твърде деликатни за докосване и разлистване. Най-ценните екземпляри могат да бъдат видени само през стъкло. Усещането да се намираш на това място е приказно и вълнуващо, а един истински ценител на книгите няма да забележи кога слънцето е отстъпило място на слънцето, унесен в един друг свят – този на книгите.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...