PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Медитация за начинаещи: 20 практически съвета за успокояване на мислите

Медитация е изкуството да фокусираме вниманието си на 100% върху едно единствено нещо. Това се постига благодарение на многократно повторение на практики, които носят ползи за здравето, включително повишена концентрация, намалена тревожност и повишено чувство за щастие.

Голям процент хора са се опитвали да медитират в някакъв момент от живота си, но само малък процент продължават да медитират в дългосрочен план. Това е много жалко. Една от основните причини е, че много начинаещи в медитацията не могат да пренастроят начина си на мислене, така че медитацията да се превърне в рутинна практика.

Основната цел на тази статия е да ви предостави 20 конкретни препоръки, които ще помогнат на начинаещите да преодолеят по-лесно първоначалните препятствия и да превърнете медитацията в дългосрочна редовна практика:

1. Превърнете медитацията в официална практика. Ще достигнете до по-дълбока и пълноценна медитация само когато отделите необходимото време (за предпочитане е да практикувате най-малко 2 пъти на ден).

2. Започнете с дишането. Дълбокото дишане забавя сърдечния ритъм, отпуска мускулите и фокусира съзнанието. Това е един идеален начин за започване на практика.

3. Правете стречинг. Стречинга отпуска мускулите и сухожилията, а това ви позволява да стоите в седнало или в легнало положение много по-удобно.

4. Медитирайте целенасочено. За начинаещите трябва да е ясно, че медитацията е активен процес. Изкуството да фокусирате вниманието си върху една точка е трудна работа и трябва да бъдете целенасочено ангажирани.

5. Не позволявайте да ви завладеят негативни чувства. Често хората, които тепърва започват да се занимават с медитация си мислят неща от сорта на: „Хей, какво правя тук“ или „Защо не мога да си успокоя проклетите мисли“. Когато ви завладеят подобни емоции се фокусирайте върху дишането и постепенно разочароващите чувства ще си отидат.

6. Експериментирайте – повечето хора като чуят за медитация и си представят позата с кръстосани крака, разперени ръце и затворени очи. В началото обаче можете да експериментирате с различни видове медитация. Пробвайте в седнало положение, в легнало положение, с отворени очи, със затворени очи и т.н.

7. Усещайте частите от тялото си. Една чудесна практика за новобранци в медитацията е да обръщате внимание на тялото си, когато започнете да изпадате в медиативно състояние. След като мислите ви утихнат насочете вниманието си към краката, а след това бавно нагоре по тялото (включително вътрешните органи). Това е много здравословно и е сигурен признак, че сте на прав път.

8. Изберете си стая, в която да медитирате. Това обаче не трябва да бъде стаята, в която работите или спите. Може да поставите в стаята свещи и някакви духовни принадлежности в стаята, които ще ви помогнат да се чувствате по-спокойни.

9. Прочетете няколко книги за медитация. За предпочитане е тези книги да описват ползите от дълбоките медиативни състояния.

10. Медитацията е практика, която трябва да продължава през целия живот, за това не бива да се концентрирате върху определени постижения на дневна база. Просто се старайте да давате най-доброто от себе си всеки ден.

11. Слушайте учебни дискове и DVD-та.

12. Създавайте си осъзнати моменти през деня. Живота в настоящето е един чудесен начин за развиване на медиативни навици.

13. Уверете се, че няма да бъдете обезпокоявани. Една от най-големите грешки на начинаещите е да не си осигурят спокойна среда за практика. Ако постоянно си мислите дали телефона ще звънне, децата ще се събудя

14. Обръщайте внимание на малките неща. За начинаещите в медитацията дори и най-дребните физически движения могат повлияят на медиативната практика. Тези дребни корекции могат да бъдат едва забележими за някой външен наблюдател, но същевременно да са изключително важни за вашата практика.

15. Използвайте свещи. Медитирането със затворени очи може да бъде предизвикателство за начинаещите. Запалете свещ и я използвайте като визуален ориентир за засилване на вниманието.

16. Не се стресирайте. Това е едно от най-важните и най-трудни за изпълнение неща при начинаещите. Каквото и да се случва по време на медиативната практика не бива да се стресирате. Преди медитация не трябва да сте нервни или да сте ядосани след медитация.

17. Медитирайте с партньор. Това може да има много положителни ползи и за двама ви. Все пак преди да започнете е добре да си определите някакви основни правила за изпълнение на практиката.

18. Медитирайте рано сутринта. Без съмнение рано сутринта е идеалното време за медитация. Тогава ума е по-спокоен и има по-голям шанс да се концентрирате и да изпаднете в медиативно състояние. Ставайте половин час по-рано сутрин, за да медитирате.

19. Бъдете благодарни. След края на медитацията отделете 2-3 минути изразявайки благодарност, за това че имате възможност да медитирате и да се фокусирате. Не всеки може да го прави, затова определено има за какво да сте благодарни.

20. Обърнете внимание, ако интереса ви към медитацията започне да отслабва. Медитирането е трудна работа и вие неизбежно ще стигнете до момент, в който интереса ви ще започне да спада. Това е момента, в който не трябва да се поддавате на чувствата си. Върнете се назад към книгите и дисковете и се опитайте да освежите медиативната практика. Загубата на фокус при медитация е паралелна със загубата на фокус в други области на живота.

Медитацията е една чудесна практика, която в началото изисква доста усилия. Използвайте съветите описани в тази статия, за да превърнете медитацията в рутина и дори да преминете на още по-високо ниво.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...