Назад до Космос и непознати територии

Марсианско торнадо - уникална снимка от повърхността на планетата Марс

С помощта на съвременната техника, можем да ви предложим една уникална снимка - торнадо от повърхността на планетата Марс. Така нареченият "дявол от прах" е с височина почти 20 километра, но обхватът му е едва 70 квадратни метра. Фотосът е заснет на 14 март, 2012 година в северното полукълбо на планетата, от камера с висока резолюция, намираща се на станция на НАСА. По това време тече северната пролет, само две седмици преди Слънцето да стигне най-близката си точка до планетата и температурата на повърхността да стигне своя климакс.
"Дяволите от прах" се получават, когато повърхността се нагрява от слънцето, а топлият въздух се издига нагоре,въртейки се и измествайки слой от по-хладен въздух.
Марсианската атмосфера е много тънка и налягането е  много ниско. Височината и е едва 110 километра. Съставът и е 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и следи от кислород, вода и метан. Жълтеникаво-кафявия цвят на планетата идва от изобилието от прах. Някои от частиците достигат диаметър 1,5 микрометра /микрометър - милионна част от метъра, известна още и като микрон/.

 

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...