PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

Майтаке: гъбата, която повишава имунитета и убива раковите клетки

Майтаке на японски не случайно се превежда като „танцуващата гъба“. Намирането на клъстер от тези повишаващи имунитета гъби предизвиквало такова въодушевление, че берачите буквално танцували от радост. Според легендите късметлиите, които намирали тази гъба можели да разменят теглото й за същото тегло в сребро.

Гъбите Майтаке се използват в традиционната китайска медицина в продължение на векове. В традиционното билколечение Майтаке се класифицира като адаптоген, вещество, което има балансиращ ефект върху имунната система и помага на организма да се справи с негативните ефекти на стреса.

Съвременната медицина също започна да обръща внимание на лечебните свойства на тези невероятни гъби. Майтаке са богати на полизахариди, дълговерижни въглехидратни молекули, които имат множество лечебни ефекти. Най-вече това важи за бета-глюканите, които имат силно противовъзпалително действие и могат да се използват за лечение на широк спектър от заболявания, включително рак и висок холестерол.

Много изследвания сочат, че гъбите Майтаке повишават имунитета на организма и подпомагат борбата срещу растежа на раковите клетки. В последните десетилетия рака се превърна в най-разпространената болест и затова нараства необходимостта да разполагаме с колкото е възможно по-богат арсенал в борбата срещу него. Освен в Китай и Япония, гъбите Майтаке се култивират успешно и на други места по света и се отглеждат сравнително лесно в домашни условия.

Хранителни качества на гъбата

Гъбите Майтаке са здравословна храна, която съдържа голямо изобилие от витамин В и огромни количества калий. За сравнение един банан съдържа около 422 мг калий, а същото количество от гъбата съдържа 10 пъти повече от този ценен минерал.

100 грама сухо тегло от гъбата съдържа:

  • 377 калории;
  • 25% протеини;
  • 3-4% мазнини (1% полиненаситени мазнини, 2% ненаситени мазнини и 0.3% наситени мазнини);
  • 60% въглехидрати (41% сложни въглехидрати);
  • 28% фибри;
  • 0% холестерол;
  • Витамини от група В: ниацин – 64.8 мг; рибофлавин 2.6 мг; пантотенова киселина 4.4 мг.
  • Калий – 2.3% или около 2300 мг калий на 100 грама сухо тегло.

Анти-туморни свойства

Майтаке съдържа вещества наречени бета-глюкани, сложни захарни съединения, които имат способността да модулират имунната система. Екстракта от тези гъби е тестван многократно в клинични условия и е доказана способността му да активира и повишава клетъчния имунитет. Майтаке стимулира дейността на белите кръвни клетки на имунната система, които са жизнено необходими за борбата с рака и други имунологични заболявания.

Активирайки белите кръвни телца, Майтаке предпазва организма от рак на белия дроб и дебелото черво. Гъбата активира и помощните Т-клетки, които играят важна роля в модулирането на имунната система и подпомагат белите кръвни клетки в борбата с вредните нашественици в организма.

Едно от най-известните проучвания на гъбите Майтаке е направено от Центъра по ракови заболявания „ Memorial Sloan Kettering“, през 2009г. То е публикувано в списание „Cancer Research“ и показва ясно, че полизахаридния екстракт от тази гъба стимулира значително имунитета на жени болни от рак на гърдата, а в някои случаи дори спира по-нататъшното развитие на болестта.

Антидиабетни свойства

Заболеваемостта от диабет продължава да нараства в световен мащаб, и докато алопатичната медицина се мъчи да намери лек, става ясно, че природата ни предлага изобилие от вещества, които са доказали своята ефективност. Направени са редица проучвания, които показват, че гъбата Майтаке има способността да понижава кръвната захар и повишава инсулиновата чувствителност, което помага много в борбата с диабета. Това е напълно логично, тъй като и други вещества богати на бета-глюкан имат подобен ефект.

Защитава черния дроб

Нашите черни дробове се натоварват изключително много, тъй като в наши дни околната среда е силно замърсена и пълна с токсини, които тялото трябва да преработи. Към факторите на околната среда могат да се включат злоупотребата с наркотични вещества и нездравословното хранене, които в комбинация водят до затлъстяване на черния дроб. Едно проучване направено върху животни показва, че Майтаке има капацитета да потиска драстично натрупването на чернодробни липиди. Това от своя страна повишава капацитета на черния дроб, подобрява неговата работа и позволява на организма по-ефективно да се справя с вредните токсини.

Противовъзпалителни свойства

В основата на всички болести и неразположения на организма стои едно общо нещо и това са възпаленията. Всеки път, когато тялото е подложено на стрес, възпаленията се задействат. Приемането на повече противовъзпалителни вещества с ежедневната диета е превантивна мярка, която обаче в някои случаи може да ни предпази от хронични заболявания и дори да спаси живота ни. Гъбите Майтаке притежават силни противовъзпалителни свойства, а това е една от основните причини да са толкова ефективни в борбата с рака.

Как да приемаме гъбите Майтаке

Гъбите Майтаке са вкусна добавка към всяка диета. На нашия пазар все още е трудно да се намерят пресни гъби и се предлагат най-вече в сухо прахообразно състояние или под формата на хранителна добавка, съдържаща и други съставки. Ако все пак ги намерите в прясно състояние може да ги задушите в масло или зехтин и са чудесна добавка към супи, сосове, яхнии и др.

Хранителните добавки съдържащи Майтаке са друг ефективен начин да включите тези гъби в диетата си. На пазара можете да ги намерите под формата на течен екстракт, сух екстракт и в капсули. Ползите се различават в зависимост от това в каква форма сте избрали да ги консумирате.

Течните екстракти на алкохолна основа не съдържат бета-глюкани, защото те не се разтварят в алкохола. Те обаче съдържат други компоненти, които иначе се извличат много трудно, като стероли и някои антиоксиданти.

За да се възползвате от бета-глюканите трябва да консумирате двоен екстракт (вид тинктура, която извлича полезните съставки, използвайки алкохолна и водна дестилация) или отвара. Отварите могат да се приготвят при варене на изсушени гъби, за продължителен период от време (от 30 минути до 5 часа). Повечето отвари се правят в съотношение 1:20. Колкото по-дълго се вари на тих огън, толкова по-ефективна ще бъде отварата.

Друга опция за консумиране на Майтаке е под формата на прах. Този начин на консумация е много по-удобен от тинктурите и приготвянето на отвара. Когато си избирате хранителна добавка, която съдържа Майтаке е добре да потърсите продукт, който съдържа мицел и плодни тела, за да извлечете максимална полза от гъбата.

Гъбата Майтаке често се комбинира в хранителни добавки и с други лечебни гъби, като Чага, Рейши, Кордицепс и др. Комбинацията от тези гъби засилва още повече положителните ефекти за организма, затова тези видове хранителни добавки са отличен вариант за цялостна поддръжка и профилактика на организма.

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Георги
Странни коментари. Кой ли ги е писал ?!?
Тери
Как да поръчам?... От къде?...
да аз ги приемам и стопиха разсеиките в костите ми продалжавам да ги пия
Ако някой ги е приемал нека сподели.Аз трябва да започна прием но не знам как?
Виж още отзиви
Коментирай
loading...