Назад до Природа и здраве

Колко бързо здравословното хранене се отразява на тялото?

Едно скорошно проучване доби много голяма популярност, след като показа колко бързо преминаването към по-здравословен хранителен режим може да повлияе положително върху нашето здраве.

Изследователи от университета в Питсбърг разменили диетата на 20 американци с традиционна африканска кухня в продължение на две седмици и установили значителни различия в здравния статус на всички участници в проучването.

Средностатистическия американец консумира храна богата на мазнини, като например бургерите и пържените картофи. За целите на проучването диетата им била променена и традиционните американски ястия били заменени с традиционната кухня на африканците, която е с по-високо съдържание на фибри и по-ниско съдържание на мазнини.

Само в рамките на 2 седмици богатата на фибри, предимно растителна диета, довела до значително намаляване на раковите биомаркери.

Един от водещите изследователи в проучването д-р Стивън О'Кийф споделя: „Само в рамките на 2 седмици промяната на диетата към по-високо съдържание на фибри и по-ниско съдържание на мазнини, доведе до намаляване на раковите биомаркери, което ясно показва, че никога не е късно да намалите значително риска от рак на дебелото черво.“

Според учените провели експеримента, около една трета от всички случаи на рак на дебелото черво, могат да бъдат избегнати, ако хората значително променят начина си на хранене.

Тази зашеметяваща констатация доказва, че никога не е твърде късно, да започнете да полагате по-добри грижи за здравето си, като промените своите хранителни навици и приемате повече растителни храни, богати на фибри.

Резултатите от проучването са публикувани в списание „Nature Communication“ и ясно показват ползите от смяната на традиционните за западната култура мазни и калорични храни, с традиционните за Африка растителни храни с богато съдържание на фибри. Разбира се трябва промяната в диетата да е постоянна и дълготрайна, за да можете да постигнете качествено и трайно подобряване на здравословното ви състояние.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...