Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да превърнем целите в живота и мечтите в реалност

Знаете ли как да определяте целите си по начин, който всъщност да ви помогне да ги постигнете?

Хората често пропускат важността на позитивния фокус, насоченост и спецификация при поставянето на цели. Трябва да сме по-специфични, относно нещата които искаме и да възпроизвеждаме визията в съзнанието си по колкото е възможно по-позитивен начин. Колкото по-позитивно гледаме на нещата, толкова повече позитивни резултати ще постигнем.

Науката също показва това в много отношения. Невронните връзки в мозъка например действително се променят въз основа на това, което мислим и върху което се фокусираме. Колкото повече се фокусираме върху определена мисъл, толкова повече „програмираме“ мозъка си какви са очакваните резултати. Това не е някаква научна фантастика. Нашите невронни връзки наистина се променят, когато за продължителен период от време променим мислите си.

Точно по-тази причина уменията и опита се трупат с практиката. Когато се концентрираме върху конкретна задача, отначало това може да бъде сериозно предизвикателство. Това обаче не бива да ви отчайва, защото колкото повече се фокусирате върху определено нещо, толкова по-лесно ще започне да става то. С течение на времето нашите мозъци се свързват силно с дадената задача. Това, което в началото ви се е струвало много трудно, сега се случва почти без усилие.

Същото се отнася и за нашите цели. Отначало, когато ние се фокусираме върху една цел тя ни изглежда непостижима и много трудна. Отначало виждаме много пречки и ограничения, които могат да възпрепятстват сбъдването на нашите цели. Това е същото, както например, когато се учите да карате колело за пръв път. Отначало е малко страшно е не се чувствате уверени, но с времето свиквате и не представлява никаква трудност.

Колкото повече мисли отделяме за нашата цел, толкова повече мозъка ни се свързва с нея и се съсредоточава върху това как целта може да се превърне в реалност. Постоянството води до нови идеи, за това как да постигнем конкретната цел. Откриваме, че действията са в съответствие с необходимото, за постигане на поставената цел. Точно заради това, хората които си поставят цели и се фокусират върху постигането им са по-успешни в живота.

След като изяснихме всичко това искаме да споделим с вас няколко критерия за целеполагане, които са помогнали на много хора. Надяваме да помогнат и на вас и да си извлечете необходимите поуки, за това какво е необходимо да направите.

Определете позитивната форма на това, което искате

Много е важно да определите нещата, които искате, а не нещата, които не искате. Тази грешка е допускана съзнателно или несъзнателно от много хора. Понякога целите на хората са свързани с нещо отрицателно, а не положително и това може да има много лоши последствия.

Когато се съсредоточите върху това, което искате, вие несъзнателно го карате да се осъществи. Умът просто не взема под внимание думи като няма как, не може да стане и т.н.

Например, ако ви кажем в никакъв случай не си представяйте еднорог с лилав рог. Какво се случва? Повечето от вас вече си го представиха нали! Затова е много важно предварително да определите какво точно искате. Избягвайте поставянето на цели, които се фокусират върху това, което не искате. Например: „Искам болката ми да си отиде“ или „Искам да се измъкна от дълга, който съм натрупал.“ и т.н.

Та какво искате всъщност? Любящи отношения, пълноценна кариера, силно и здраво тяло или изобилие в живота. Първото и най-важно нещо е да идентифицирате целта си с нещо положително и след това да тръгнете по дългия и труден път на нейното постигане.

Фокусирането върху желанията, а не върху страховете е от първостепенно значение. Винаги си задавайте въпроса: Наистина ли искам да постигна целта върху която се фокусирам?

Бъдете конкретни

Друга важна стъпка при поставянето на цели е спецификата на нещата. Много често хората не са наясно точно какво искат. За съжаление неясния фокус води до неясни резултати. Затова, когато си поставяте цели бъдете по-специфични относно нещата, които са важни за вас.

Например, може би искате да си купите ново жилище. Колко голямо искате да бъде? В кой квартал да се намира? Дали да бъде апартамент или къща? Дали да е обзаведен или вие искате да изберете мебелите?

Трябва да определите и времето, по което искате да осъществите своята цел – следващата седмица, след два месеца, след година. Изберете период, който е добър за изпълняване на целта, но и който е достатъчен дълъг, за да може целта да е наистина постижима. Споменаваме това, защото някои хора искат да постигнат целите си веднага на мига. Това обаче е силно ограничаващо условие и за много цели е невъзможно да се случи. Затова си дайте достатъчно време, така че да можете спокойно да постигнете целта си. Всеки детайл е важен и определя вашия позитивен фокус.

Настройте мозъка си с повторения

След като сте определили целта си и времето, за което да я постигнете, повторенията могат да бъдат много полезен инструмент, който можете да използвате в своя полза.

Ето някои интересни идеи как повторението може да ви бъде от полза

Вземете лист хартия и напишете на него какви са вашите цели. След това го поставете на видно место, така че да го виждате сутрин като се събудите и вечер преди да заспите.

Докато повтаряте целите си се фокусирайте само върху възможността те да се случат, а не върху начините, по които това ще стане. Единствената ви цел на този етап е да си създадете визия и да позволите на ума си да се ангажира с постигането на целите.

Ето един пример, за това как може да напишете целите си. Следвайте шаблон подобен на този:

Ще имам нов дом до 18 октомври 2017.
Тялото ми ще стане гъвкаво и здраво до 30 ноември 2017.
Ще посетя Гърция, за да видя Пантеона до 15 август 2017.

Следвайте своите положителни цели и им поставете реалистичен срок за изпълнение. Повтаряйте си целите сутрин и вечер и по всяко време на деня, когато се сетите за тях. Представяйте си ги детайлно, а не повърхностно, просто следвайте своето вдъхновение.

Как да се справите с първоначалния негативизъм

Отначало умът ви може да има много заучени отговори, защо не можете да постигнете поставената цел. Примери за такива натрапчиви мисли са:

Прекалено скъпо е.
Не знам как да направя това.
Ами ако моите роднини и приятели не харесват нещата, които правя.

Тези отрицателни мисли в началото са нормални, затова не се притеснявайте много, ако ви изкачат в главата. Имайте едно на ум, че в началото ще ви бъде трудно да сте положително настроени, когато си повтаряте целта, но това също е нормално и приемливо.

В началото на ума ви ще му е необходимо известно време, за да свикне с новата цел, затова основната ви задача на този етап е да накарате мозъка си да свикне с поставената цел, а не да правите подробни планове как точно ще постигнете целта. След като ума ви свикне с поставените цели ще започне да привлича полезни идеи, за това как да превърнете мечтите си в реалност.

С течение на времето ще става все по-лесно да мислите позитивно за целите си. Все пак е добре да се настроите на положителна вълна, преди да започнете да преговаряте целите си. Ако се чувствате разочаровани или раздразнени може да направите кратка медитация или да изберете друго време за повтаряне и утвърждаване на целите. За постигане на оптимален успех трябва да сте спокойни, уравновесени и съсредоточени.

 

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...