Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да намалим стреса и да останем спокойни по време на празниците

По време на натоварените коледно-новогодишни празници, много хора освен добро настроение, изпитват още чувства на болка, срам, тъга и самота. Повишените нива на стрес по това време на годината могат да се трансформират във физическо влошаване на здравето, емоционално объркване, намалена продуктивност. Всички тези неща са свързани предимно с нещата, които трябва да направим, по време на коледната ваканция.

Представяме ви няколко полезни съвета, които ще ви накарат да се чувствате по-спокойни и балансирани по време на празниците.

Не се претоварвайте – Не можете да сте навсякъде и с всички по време на празниците, а и не бива да го правите. Определете си граници и не се впускайте в прекалено много срещи и задачи, които могат да ви изтощят физически. Не забравяйте, че вие носите най-голяма отговорност за своето емоционално и физическо здраве.

Много е важно през този период от годината да се научите да казвате „Не“. Харчете по-малко пари, излизайте навън по-малко, яжте по-малко, пийте по-малко и ограничете безкрайните ангажименти по време на тези натоварени дни.

Разбира се това не означава, че не трябва да се веселите и да се срещате с приятели. Просто го правете по-разумно и отговорно, така че да не се претоварвате физически и емоционално. С други думи наслаждавайте се с мярка, за да можете пълноценно да изживеете всеки един момент.

Минимизирайте негативната енергия – Мозъкът не може винаги да прави разлика между реални и въображаеми стресови фактори. Гледането на изпълнените с негативизъм новинарски емисии, слушането на оплаквания от страна на роднини, приятели или дори непознати, имат същия ефект върху мозъка, все едно вие лично сте преживяли тези събития. Затова избягвайте новинарските емисии, ако ви правят раздразнителни, избягвайте клюките. По време на семейните вечери, когато някой роднина започне да се оплаква запазете спокойствие и мълчание, излезте навън да подишате малко чист въздух или отговорете на негативните коментари с усмивка, която да разведри атмосферата.

Останете спокойни и търпеливи, когато нещата не вървят по план – Животът не винаги тече гладко и по план, особено по време на празници. Ще загубите телефонния номер на близък човек, на който искате да честитите празника. Гостите ви закъсняват, а приготвяната с часове вечеря изстива на масата. Някой е разлял вино върху новия килим. Ядосвате се за пропуснати възможности. Изпитвате разочарования. Списъкът с неща, които могат да се объркат продължава до безкрайност. Затова не се ядосвайте излишно, защото живота не е съвършен, винаги ще има неща, които не се развиват според очакванията ни. Опитайте се да останете спокойни, балансирани и щастливи по време на празниците. Гледайте на несгодите, като на уроци, които трябва да научите, вместо като на ситуации, които трябва да избягвате.

Изразявайте благодарност – Водете си дневник в който да записвате нещата, за които сте благодарни. Всяка вечер записвайте поне 5 неща, за които сте се чувствали благодарни през деня.

Дори и да сте сами по време на празниците, може да намерите неща, за които да сте благодарни. Например за доброто здраве, за хубавата работа, която имате, приятелите и семейството, дори те да са далеч от вас и т.н. Ако искате да се чувствате по-щастливи, започнете да изразявате благодарност, дори за най-дребните и незначителни неща.

Настройте се за почивка – Може да си поставите ясни цели, как да останете колкото е възможно по-спокойни, балансирани и щастливи. Ето няколко полезни идеи:

  • Направете си релаксиращ масаж в спа център или от любим човек.
  • Слушайте музика, която ви успокоява и вдъхновява.
  • Разхождайте се повече из природата.
  • Танцувайте.
  • Вземете си релаксираща вана с етерични масла, ароматни свещи и приятна музика.
  • Гледайте филми и четете книги, които докосват душата ви.
  • Отдайте се на музата си и нарисувайте картина, изпейте песен, напишете стихотворение или разказ и т.н.

Екипа на NewAge ви пожелава весели и незабравими празници. Запазете спокойствие и упражнявайте своето търпение и доброта!

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...