Назад до Природа и здраве

Йога Мудри за по-добро здраве

Броят на хората, страдащи от мигрена, безпокойство или депресия в наши дни е поразителен. Много хора, които имат подобни проблеми се обръщат към съвременните лекарства, други обаче търсят естествената лечебна сила на йогата.

Жестовете с ръце и пръсти, които често се използват по време на медитация или дихателни упражнения са известни като Мудри. Тези жестове се правят само с ръце, но се вярва, че Мудрите могат да насочват потоци от енергия към тялото. Това може да стимулира различни области на мозъка, които работят за успокояване на ума и облекчаване на стреса. Ако страдате от мигрена, безпокойство или депресия, практикуването на тези Мудри може да ви подейства успокоително. Затова независимо дали сте много ентусиазирани или леко скептични, съветваме ви да пробвате тези осем лечебни Мудри.

Притхви Мудра – Мудрата на Земята

Тази Мудра може да се използва за борба със стреса и умората. Тя подпомага храносмилателната система, подобрява кръвообращението и успокоява ума. За да изпълните тази Мудра докоснете върха на безименния пръст до върха на палеца. Притиснете тези два пръста заедно като същевременно останалите три пръста останат изпънати.

Ваю Мудра – Мудрата на въздуха

Мудрата на въздуха се използва най-добре за освобождаване на излишния въздух от стомаха. Ако страдате от артрит или болест на Паркинсон, тази Мудра може да ви бъде от голяма полза. За да изпълните тази Мудра свийте показалеца и поставете неговата основа срещу костта най-близка до върха на пръста. Палеца трябва да бъде малко по-високо поставен от показалеца. Притиснете, докато държите останалите три пръста изпънати.

Варуна Мудра – Мудрата на водата

Тази Мудра подпомага регулирането на течностите в организма, овлажнява кожата и носи здравословен блясък. Може да е много полезна при сърбеж и суха кожа. За да изпълните тази мудра, докоснете леко върховете на палеца и кутрето. Дръжте останалите три пръста изпънати.

Гиан Мудра – Мудрата на знанието

Мудрата на знанието може да се използва за подобряване на паметта и концентрацията. Смята се също, че е естествено средство за безсъние, тъй като стимулира хипофизата и ендокринните жлези. За да изпълните тази Мудра докоснете върха на палеца срещу върха на показалеца. Останалите три пръста трябва да останат изпънати или леко присвити, ако така ви е по-удобно.

Агни Мудра – Мудрата на огъня

Тази Мудра може да се използва за стимулиране на щитовидната жлеза. Това е особено полезно, ако страдате от тревожност, проблеми с теглото или храносмилателни проблеми. За да изпълните тази Мудра сгънете безименния пръст и притиснете основата на палеца срещу него. Оставете останалите три пръста изпънати.

Прана Мудра – Мудрата на живота

Тази Мудра може да се използва, за да се балансира енергията на тялото. Това може да помогне за подобряване на зрението и справяне с безсънието. За да се изпълни тази Мудра докоснете върха на палеца до върха на кутрето и безименния пръст. Останалите два пръста трябва да останат изпънати.

Апана Ваю Мудра - Мудрата на сърцето

Тази Мудра укрепва сърцето. Препоръчва се да се извършва ежедневно, особено от хора, които са преживели сърдечен удар. За да изпълните тази Мудра докоснете върховете на средния и безименния пръст до върха на палеца. Дръжте кутрето изпънато, а с безименния пръст докоснете основата на палеца и натиснете леко.

Шуня Мудра – Мудрата на празнотата

Ако страдате от болки в ушите или мигрена, тази Мудра може да ви помогне много. За да се изпълни Мудрата сгънете средния пръст и поставете палеца си върху него. Притиснете костта най-близко до върха на пръста, използвайки основата на палеца. Дръжте останалите пръсти колкото е възможно по-изпънати.

 

Рейтинг:
4.9/5 на базата на 7 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...