PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Природа и здраве

Етерично масло от Риган: Един от най-ефективните природни антибиотици, известни на човечеството

Ригана е много полезна билка с уникални лечебни свойства. Етеричното масло от Риган е известно с това, че е най-добрия естествен антибиотик познат на човека. Маслото от риган е най-силното растително масло в света.

Знаете ли, че ригана има осем пъти повече антиоксиданти от ябълките и три пъти повече от боровинките? Антиоксидантите са изключително важни за организма, тъй като предпазват тялото ни от вредното влияние на свободните радикали. Те по естествен начин стимулират имунната ни система.

Етерично масло от Риган започва да се извлича за пръв път в Древна Гърция. На гръцки думата за риган се превежда като „радостта на планините“. Гърците са първите, които използват маслото от риган за медицински цели. Те разбрали, че това масло има много силно антибактериално, антисептично и противогъбично действие. Освен това е отлично средство за намаляване на болката и възпаленията. Това е било основното антибактериално средство, използвано от Хипократ. Листата от риган традиционно се използват за лечение на заболявания, свързани с дихателната и храносмилателната системи.

Маслото от Риган – най-силния естествен антибиотик

Етеричното масло от Риган е изключително богато на минерали. То съдържа калций, магнезий, цинк, желязо, калий, мед, бор, манган, ниацин, витамини С и А.

Маслото от Риган съдържа четири основни групи от химични вещества, които са активни лечебни средства.

Фенолите карвакрол и тимол имат антисептично и антиоксидантно действие. Терпените пинен и терпинен имат анестетични, противовъзпалителни, антивирусни и антисептични свойства. В маслото от риган се срещат и дълговерижните алкохоли линалоол и борнеол. Те имат много силни антисептични и антивирусни свойства. Естерите линалилов ацетат и геранил ацетат имат силни противогъбични свойства. Всички тези съединения притежават лечебни свойства, но най-значимото първично съединение, което се среща в маслото от риган е карвакрол. Научните изследвания доказват, че карвакрола е един от най-ефективните антибиотици известни на науката.

Не всички етерични масла от Риган са еднакви

Истинския див средиземноморски риган трябва да бъде един от двата вида - Origanum Vulgare или Thymus Capitatus. Тази два вида риган се срещат най-често в Гърция и Испания. Много важно е етеричното масло от риган да се извлича точно от тези два вида. Освен това маслото трябва да има концентрация на карвакрол от 70% или повече. Най-голямото предимство на етеричното масло от риган е, че не води до никакви странични ефекти, за разлика от повечето фармацевтични антибиотици.

Маслото е много ефективно срещу опасни и дори смъртоносни бактерии, без да причинява биологични промени в организма. Маслото от риган подхранва тялото, а не го лишава от ценни хранителни вещества, както правят конвенционалните антибиотици. Статистиката сочи, че хората, които по Средиземноморието (и по-специално районите в които вирее ригана) живеят по-дълго от останалите европейци. Кой знае може би това се дължи на ригана, който е широко използвана подправка и се добавя към почти всички средиземноморски ястия.

Рейтинг:
3.8/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...