PANDEA BEAUTY - ТОПЛАТА КРАСОТА НА ПРИРОДАТА
Назад до Самоконтрол и мотивация

Дзен майстора Ошо разкрива защо „Позитивното мислене“ не е добър съветник

Казвали ли са ви някога: „Мисли позитивно и проблемите ти ще изчезнат“? 

Или пък: „За да постигнеш целите в живота си, всичко което трябва да направиш е да визуализираш положително тези цели“.

Тази философия е популярна от десетилетия, но помага ли ни наистина да живеем по-смислен и пълноценен живот?

Всъщност, според духовния гуру Ошо това е може би една от най-големите „Философии на глупостта“.

Защо „позитивното мислене“ няма да ви помогне?

Когато е попитан какво мисли за философията за „позитивното мислене“, Ошо казва, че според него това носи повече вреда, отколкото полза. Защо? Защото по този начин се откъсваме от реалността и не сме честни към самите себе си.

Ето какво споделя Ошо на тази тема:

„Философията на позитивното мислене означава да бъдеш нечестен, за мамиш самия себе си. Това означава да видиш нещо и да отричаш това, което си видял. Да мамиш не само себе си, но и другите.“

„Положителното мислене е само една философия на глупостта. Дейл Карнеги, Наполеон Хил и християнският свещеник Винсънт Пайл, всички тези хора изпълват ума на хората с тази абсурдна идея за положителната философия.

Книгата „Как да спечелим приятели и влияем на другите“ на Дейл Карнеги има милионен тираж, почти толкова голям, колкото на Библията. Никоя друга книга не е успяла да достигне такава голяма популярност. Тази книга е създала един определен вид идеология, която след това породи много други книги от подобен род. Аз обаче се отвращавам от това.

.....Дейл Карнеги започна цялото това учение на положителната философия и положително мислене: Не виждаме отрицателното, не виждаме тъмната страна! Като не виждате нещо обаче, мислите ли, че то изчезва? Просто се заблуждавате. Не можете да промените реалността. Винаги ще има нощ. Може да си мислите за това как 24 часа в денонощието ще има светлина, но това не означава, че нощта няма да измести деня.

Негативното има такава част от живота ни, както и позитивното. Те се балансират помежду си.“

Ошо изказва своите мисли и относно добилата огромна популярност книга - „Мисли и забогатявай“ на Наполеон Хил:

„Относно Наполеон Хил, спомням си, че той беше беден човек. Това е достатъчно доказателство, за да се опровергае цялата му философия. Той стана богат, след като започна да продава книгата си „Мисли и забогатявай“.

Не положителното мислене го направи богат, а глупците по целия свят, които купуваха книгата му. В началото, когато промотираше книга си Наполеон Хил казваше: „Това не е само книга, а сигурен метод за успех.“

Веднъж Хенри Форд дошъл с новата си кола до една книжарница, в която Наполеон Хил промотирал своята книга. Хенри Форд погледнал мъжа и попитал: „Вие ли сте написали тази книга?“

Наполеон Хил гордо отговорил: „Да аз съм писателя на книгата“. Той наистина имал основание да се гордее, защото книгата била произведение на изкуството, а да създадеш произведение на изкуството от глупости е истинско майсторство.

Хенри Форд без да докосва книгата му задал още един въпрос: „Как дойдохте до тук, с ваша собствена кола или с автобуса?“

Наполеон Хил не разбрал какво има в предвид и отговорил: „Дойдох с автобуса разбира се.“

Тогава Хенри Форд му казал: „Погледни отвън. Това е моята лична кола, а аз съм Хенри Форд. Вие мамите хората. Та вие дори нямата лична кола, а сте написали книга озаглавена „Мисли и забогатявай“. Аз станах богат, без да мисля, затова ти мисли и забогатявай, а когато забогатееш ела при мен. Това ще бъде доказателството, а не книгата.

Наполеон Хил никога не събрал смелостта да се срещне отново с Хенри Форд, въпреки че забогатял доста през следващите няколко години. В сравнение с Хенри Форд обаче, той винаги ще си остане беден човек. Логиката на Хенри Форд е била повече от ясна, той просто не вярвал във философията на позитивното мислене.“

Половинчатата истина е опасна

Ошо казва, че принуждавайки се да мислим позитивно през цялото време ние отричаме реалността на нашия живот, а това няма как да не се върне обратно като бумеранг.

„Питате ме дали съм срещу позитивната философия. Да, защото съм против и негативната философия. Трябва да съм против двете, защото и двете отразяват само половината от истината и се опитват да пренебрегнат другата половина.

Помнете, че половината истина е далеч по-опасна от цялата лъжа, защото рано или късно ще откриете цялата лъжа. Лъжата е като дворец от карти, малък бриз и целия дворец изчезва.

Половината истина е по-опасна. Може никога да не откриете другата половина и да си мислите, че това е цялата истина. Затова истинския проблем не е цялата лъжа, истинския проблем е полуистината, която се преструва, че е цялата истина. Точно това правят тези хора – продават на наивниците полуистини.“

Отрицателните мисли в съзнанието ви трябва да бъдат освободени, а не задържани.

Ошо ни разкрива, колко е вредно да потискаме отрицателните емоции:

„Негативните мисли трябва да бъдат освободени, а не да бъдат потискани с положителни мисли. Трябва да създадете съзнание, което не е нито положително, нито отрицателно. Това е чистото съзнание. В това чисто съзнание вие ще имате най-естествен и блажен живот...

Не харесвате даден човек, не харесвате много неща, не харесвате себе си, не ви харесва ситуацията в която се намирате. Всичко това се трупа в подсъзнанието, а накрая някой лицемер ви казва - „Обичам всички, любовта е ключа към Блаженството“. Но вие не виждате никакво блаженство в живота на този човек. Той държи целия ад в себе си.

Той може да заблуди другите и ако ги заблуждава достатъчно дълго може да заблуди дори себе си. Това е един пропилян живот, което е изключително ценно, защото не можете да го върнете обратно.

Позитивното мислене е просто философия на лицемерието. То ви учи, че когато ви се плаче трябва да пеете. Можете за момента да потиснете сълзите си, но те ще се появят отново в даден момент и в дадена ситуация. Не можете вечно да потискате чувствата си. Всичко си има граници. Затова песничката, която си припявате, за да прикриете сълзите е абсолютно безсмислена, защото не идва директно от сърцето ви.“

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Е как да пееш, когато ти се плаче. Няма нищо по- хубаво от това да бъдем себе си.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...